Vrouwen van 40+

Wordt er te veel van je verwacht of leg je zelf de lat te hoog?

In de huidige samenleving kun je het gevoel hebben dat er veel van je wordt verlangd. Je wilt een leuke partner, moeder, vriendin én collega zijn. Daarnaast wil je er ook goed uit blijven zien en gezond leven. Maar het rijtje is nog niet compleet. Wat denk je van gezonde, voedingsrijke maaltijden creëren voor je gezin of gasten. En je verantwoordelijk voelen voor een harmonieuze en gezellige woonomgeving. En uiteraard wil je een carrière vrouw zijn. Een uitblinkende werknemer, een ondernemende zelfstandige of een gewaardeerde werkgever. Kortom: je springt dagelijks van ene in de andere rol.

Je hebt stressklachten en ziet door de bomen het bos niet meer. Het wordt tijd om je te herbezinnen.
Misschien wel voor jezelf beginnen? Kortom, er moet iets veranderen. Je hebt het gevoelsmatige kruispunt bereikt. Als verstandige en zelfstandige vrouw ben je op zoek gegaan naar oplossingen. Maar al snel val je weer in dezelfde valkuil en sluipt je oude, hectische leven er weer in. Dan hebben we nog niet eens gesproken over onvoorziene gebeurtenissen zoals het verliezen van je baan of je partner. Hoe pak ik de regie over mijn eigen leven weer terug?

Allereerst een geruststelling. Je bent niet de enige. Voor ons veertigste levensjaar zijn we nauwelijks in staat om weerstand te bieden tegen verleidingen. We doen mee met de ratrace en statuscompetitie. We leven in de veronderstelling, dat het verstandig is om naar het hoogst haalbare te streven. Niet zo gek als je beseft aan welke verleidingen we via opvoeding, school, omgeving en media worden blootgesteld. Maar zijn al deze verlangens wel reëel en zaligmakend?