Sparen, hoe gaat dat in zijn werk

Uit onderzoek blijkt dat mensen voordat ze geld ontvangen rationeel nadenken over hoeveel ze direct willen uitgeven en hoeveel ze willen sparen. Maar op het moment dat het geld werkelijk ontvangen wordt geeft men het geld direct uit in plaats dat men het op een spaarrekening boekt. De rationele gedachte is er wel, maar de praktische handeling blijft uit.

Heel veel mensen hebben moeite met sparen. Men geeft geld uit aan kleine dingen en gebruiken een excuus dat een klein bedrag sparen geen zin heeft. Door de keuze steeds te maken, ontstaat een uitstelgedrag en het gedrag wordt vervolgens een ritueel.

Door te voorkomen dat je een rationele keuze maakt, maak je maandelijks automatisch een vast bedrag van je inkomen naar de spaarrekening over. Sommige mensen zijn bang dat er aan het einde van de maand een tekort ontstaat, de gedachte dat het bedrag teruggeboekt kan worden geeft een geruststelling. Over het algemeen boekt men geen geld terug en het gevolg is dat het spaargeldbedrag groter wordt.