Kosten rood staan onderschat

Veel consumenten onderschatten het rentepercentage die ze betalen bij het in het rood staan bij de bank. Rentetarieven tussen de 12% en 15% zijn gebruikelijk. Maar slechts een op de tien Nederlanders is van dit rentepercentage voor het rood staan op de hoogte. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Ruim een derde van de ondervraagden denkt dat de rente op rood staan lager is dan 6% en één op de acht denkt zelfs dat het tarief lager is dan 3%.

Last van rood staan
Bijna de helft van de ondervraagden die heeft aangegeven wel eens rood te staan, ervaart dit als een last. Een derde heeft geprobeerd om minder in de rode cijfers te staan, maar dat is niet gelukt. Een meerderheid wil echter niet af van de mogelijkheid en bijna een derde van de ondervraagden zegt niet zonder te kunnen.

Langer dan één maand rood staan
Een op de tien consumenten staat langer dan één maand, of soms zelfs langer dan drie maanden rood.

Geen krediet
Van de consumenten die wel eens rood staan bij de bank en geen consumptief krediet hebben, ziet bijna de helft dat niet als een vorm van krediet. Dit is opvallend, omdat het één van de duurdere vormen van lenen is, aldus de AFM.

Het onderzoek is gehouden onder 511 consumenten.

bron: AFM

Reacties zijn gesloten.