Deugdelijke financiële administratie ondernemer verplicht

Ondernemers die failliet gaan en geen deugdelijke financiële administratie kunnen overleggen, worden strafbaar en riskeren zes maanden voorlopige hechtenis. Dat is althans het idee in een voorlopige versie van de aangepaste faillissementswet die minister van Justitie Ivo Opstelten onlangs heeft rondgestuurd aan belangenorganisaties, politici en wetenschappers. Tot oktober hebben zij de mogelijkheid om te reageren.

Ook als een bedrijf niet failliet is, maar een financiële administratie ontbreekt, zou dat voortaan strafbaar worden onder de nieuwe faillissementswet. Wie er op papier bestuurder is, is dan niet meer van belang. Degene die in de praktijk de leiding heeft, begaat dan een strafbaar feit. Bij faillissementsfraude gaat het om aanzienlijke maatschappelijke kosten. Van de 4 miljard schuld die in 2010 bij faillissementen onbetaald bleef, is 25% toe te schrijven aan zaken waarbij schuldeisers strafbaar zijn benadeeld, volgens de berekeningen van het CBS.

Minister Ivo Opstelten wil door tijdig ingrijpen voorkomen dat bedrijven failliet gaan. Hij denkt maatschappelijke schade te kunnen voorkomen door ‘onbehoorlijk ondernemerschap’ aan te pakken.

bron: IMK

Reacties zijn gesloten.